- AF sistemi nasıl çalışır?
- Odaklama modları ne işe yarar?
- Yeniden kadrajlama nasıl yapılır?
- MF/Manuel odaklama nasıl kullanılır?
- AF sistemini şaşırtan durumlar ve çözümleri?

Odaklama yapmak, fotoğraf çekerken dikkat edilenler arasında genelde en arka planda kalan konudur. Kompakt kullanıcısı olsun, DSLR kullanıcısı olsun çoğu kişi odaklama işine karışmaz, kontrolü tamamen fotoğraf makinesine bırakır. Eğer çektiğiniz fotoğraflarda çekmeye çalıştığınız konu bulanık çıkarken fotoğrafın başka bölümleri net çıkıyorsa, yazımızı dikkatli bir şekilde okumanız ipleri elinize almanıza yardımcı olacaktır.
Fotoğraf için doğru pozlama ne kadar önemliyse, doğru odaklama da o kadar önemlidir. Yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi çekmeye çalıştığınız konu yerine odaklama konunuzun arkasındaki veya önündeki başka bir nesneye odaklama yaparsa fotoğrafın kullanılabilirliği kalmaz. Bazı durumlarda senaryo bu kadar kolay da olmayabilir. Futbol oynayan çocuğunuzu veya kalabalık içerisinde poz veren sevgilinizi çekmeye çalışırken onların bulanık çıkmasını elbette istemezseniz. Yani odaklamanın önemini bilmek için pro fotoğrafçı olmaya gerek yok. Elbette çekimlerinizi sadece hobi olarak yaptığınız için hatalı odaklama nedeniyle başınızı duvarlara vurmazsınız ama çekici kareler için olmazsa olmazdır doğru netleme. Peki makinenizin bu işi nasıl yaptığını ve sizin ona nasıl müdahale edebileceğinizi biliyor musunuz? Gelin, hep birlikte öğrenelim.
Otomatik Netleme (AF) Modları
Günümüzde hemen hemen tüm dijital fotoğraf makineleri tek bir düğmeye basmanızla otomatik odaklama işini sizin yerinize yapabilirler. Kaliteli AF sistemleri lens elemanlarını insan gözü ve eline göre çok daha hızlı bir şekilde doğru konuma getirebilirler yani doğru odaklama yapabilirler. Bu özellikleri sayesinde AF sistemleri özellikle spor, belgesel, moda fotoğrafı çekenler ve tabi ki gözleri çok iyi görmeyenler için çok değerli bir özellik haline gelir. Günümüzde hemen hemen tüm DSLR modelleri 2 ana AF moduna sahiplerlerdir: ‘tekil-servo’ (İng:’single-servo’) ve ’sürekli-servo’ (İng:’continuous-servo’).
- Tekil-servo: Portre, manzara gibi konunun hareketli olmadığı çekimlerde kullanılması gereken AF modudur. Deklanşör düğmesine yarım basarak odaklamayı yaparsınız, makineniz görüntülü veya sesli olarak odaklama yapıldı sinyali verir ve deklanşöre tam basmanızla fotoğraf çekilir. Bu mod için odak öncelikli (İng: ‘focus priority’) mod da denir çünkü odaklama oldu sinyalini almadan fotoğraf çekemezsiniz.
Tekil-servo kullanılarak çekilmiş bir portre. Ekipman: Sony Alpha 500, SAL1855 EXIF: 55mm, 1/160, f/8, ISO200,