Foto Mıstık Akçay

Photoshop Profesyonel Fotoğraf ve Video Hizmetleri

Özel günlerinizde tüm fotoğraf ve video çekimlerinizi profesyonel olarak yapıyoruz.

Siz hayaliniz dekini anlatıyorsunuz, biz de sizin için hayatı en harika görünüşüyle donduruyoruz.



3 Eylül 2011 Cumartesi

Canon IXUS 115 HS İncelemesi

Canon’un IXUS serisinden 115 modeli

Bu yazımızda vites küçültüp ekonomik bir kompakt fotoğraf makinesi inceliyoruz. Canon’un IXUS serisinden 115 modeli. Hemen görelim.



Canon IXUS 115 HS

  • Algılayıcı: 1/2.3” BSI-CMOS
  • 12.1 MP çözünürlük
  • Fotoğraf çözünürlüğü 4000×3000
  • 28-112 mm denkliğinde lens (4x optik)
  • f/2.8-f5.9 diyafram
  • 1/1500 enstantane
  • DIGIC 4 işlemci
  • ISO 100-3200

Doğru odaklama teknikleri

  • AF sistemi nasıl çalışır?
  • Odaklama modları ne işe yarar?
  • Yeniden kadrajlama nasıl yapılır?
  • MF/Manuel odaklama nasıl kullanılır?
  • AF sistemini şaşırtan durumlar ve çözümleri?
Odaklama yapmak, fotoğraf çekerken dikkat edilenler arasında genelde en arka planda kalan konudur. Kompakt kullanıcısı olsun, DSLR kullanıcısı olsun çoğu kişi odaklama işine karışmaz, kontrolü tamamen fotoğraf makinesine bırakır. Eğer çektiğiniz fotoğraflarda çekmeye çalıştığınız konu bulanık çıkarken fotoğrafın başka bölümleri net çıkıyorsa, yazımızı dikkatli bir şekilde okumanız ipleri elinize almanıza yardımcı olacaktır.

Fotoğraf için doğru pozlama ne kadar önemliyse, doğru odaklama da o kadar önemlidir. Yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi çekmeye çalıştığınız konu yerine odaklama konunuzun arkasındaki veya önündeki başka bir nesneye odaklama yaparsa fotoğrafın kullanılabilirliği kalmaz. Bazı durumlarda senaryo bu kadar kolay da olmayabilir. Futbol oynayan çocuğunuzu veya kalabalık içerisinde poz veren sevgilinizi çekmeye çalışırken onların bulanık çıkmasını elbette istemezseniz. Yani odaklamanın önemini bilmek için pro fotoğrafçı olmaya gerek yok. Elbette çekimlerinizi sadece hobi olarak yaptığınız için hatalı odaklama nedeniyle başınızı duvarlara vurmazsınız ama çekici kareler için olmazsa olmazdır doğru netleme. Peki makinenizin bu işi nasıl yaptığını ve sizin ona nasıl müdahale edebileceğinizi biliyor musunuz? Gelin, hep birlikte öğrenelim.

Otomatik Netleme (AF) Modları

Günümüzde hemen hemen tüm dijital fotoğraf makineleri tek bir düğmeye basmanızla otomatik odaklama işini sizin yerinize yapabilirler. Kaliteli AF sistemleri lens elemanlarını insan gözü ve eline göre çok daha hızlı bir şekilde doğru konuma getirebilirler yani doğru odaklama yapabilirler. Bu özellikleri sayesinde AF sistemleri özellikle spor, belgesel, moda fotoğrafı çekenler ve tabi ki gözleri çok iyi görmeyenler için çok değerli bir özellik haline gelir. Günümüzde hemen hemen tüm DSLR modelleri 2 ana AF moduna sahiplerlerdir: ‘tekil-servo’ (İng:’single-servo’) ve ’sürekli-servo’ (İng:’continuous-servo’).
  • Tekil-servo: Portre, manzara gibi konunun hareketli olmadığı çekimlerde kullanılması gereken AF modudur. Deklanşör düğmesine yarım basarak odaklamayı yaparsınız, makineniz görüntülü veya sesli olarak odaklama yapıldı sinyali verir ve deklanşöre tam basmanızla fotoğraf çekilir. Bu mod için odak öncelikli (İng: ‘focus priority’) mod da denir çünkü odaklama oldu sinyalini almadan fotoğraf çekemezsiniz.
    Tekil-servo kullanılarak çekilmiş bir portre. Ekipman: Sony Alpha 500, SAL1855 EXIF: 55mm, 1/160, f/8, ISO200,

DSLR Satın alırken nelere dikkat etmeli?

Bu yazıyı okuduktan sonra neler öğrenmiş olacağım:
  • Profesyonel DSLR’yi profesyonel yapan nedir?
  • Ucuz DSLR’nin neyi eksik?
  • ‘Fotoğraf makinen kaç Megapiksel?’ sorusu ne kadar yeterli?
  • Yeni çıkan modeli hemen almalı mı yoksa beklemeli mi?
  • Benim neye ihtiyacım var?
“DSLR Satın alırken nelere dikkat etmeli?” isimli yazıyı 2009′un sonlarına doğru hazırlamıştım. Aradan geçen 1.5 yılda DSLR pazarı sabit durmadı haliyle, pek çok yeni model çıktı ve daha önceden ayırdedici diyebileceğimiz özellik artık standart hale geldi. Bu nedenle yazıyı güncelleme gereği duyduk.
İlk defa fotoğraf makinesi alacaksınız ya da mevcut makinenizi yeni bir modelle degistirmek istiyorsunuz; pazar da eskisi gibi az ve öz modellerden oluşmadığı için, bu kadar model bolluğu içerisinde ne alacağınıza karar vermekte zorlandığınızı tahmin etmekte zorlanmıyoruz. Bu yazımızda şu modeli alın gibi şeyler bulunmayacak (onu satın alma rehberlerimiz ile yapıyoruz) ama ihtiyacınız olmayan şeylere fazladan para vermenizi engellemek ana fikrimiz diyebiliriz. Bu yazıyı okuduktan sonra DSLR ana sınıflandırması hakkında bilgi sahibi olmuş olacaksınız.
Site olarak nasıl bir sınıflandırma yaptığımızı merak edenlerin mutlaka okuması gereken ‘Dijital Fotoğraf Makinesi nedir, çeşitleri nelerdir?‘ başlıklı yazımızda DSLR’leri toplam 3 ana sınıfa ayırmıştık: giriş, orta, ileri. Yazının geri kalanının daha kolay anlaşılabilmesi için Canon markasının modellerini kullanacağız.
This image has been resized.Click to view original image
bascek.com 2011 DSLR Sınıflandırması

Giriş seviyesi için örneğimiz Canon EOS 600D,

Full-Frame’ Fotoğraf Makineleri Neden Pahalı?

Buradaki bilgiler Canon’a aittir yani birinci elden kaynağından çevrilmiştir.
Görüntü Algılayıcılar fotodiyot (İng: ‘photodiode’) olarak adlandırılan tekil ışığa duyarlı cihazlardan milyonlarcasını barındırır. Mühendisler görüntü algılayıcı tasarımına tek bir fotodiyot tasarımı ile başlarlar ama bu sadece ışığa duyarlı kısmın tasarlanmasından ibaret değildir, bunu destekleyecek devre bileşenleri ve bunları barındaracak kasa da tasarlanmalıdır. Bu birim tasarım CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım, İng: ‘Computer-Aided Design’) sürecinde milyonlarca kere çoğaltılır. Son tasarımdaki tüm fotodiyotlar birbirlerine elektronik olarak bağlıdırlar ve devre oluşturmak için ızgara deseninde düzenlenirler. Bu devre deseninin bir görüntüsü silikon devre plakasına (İng: ‘Silicon Wafer’) çok yüksek küçültme oranı ile ’mask aligner’ ya da ‘stepper’ olarak adlandırılan üretim araçları ile yansıtılır (tam olarak ‘projection’ kelimesi kullanılıyor).